pátek 17. října 2014

* ZELENINOVÝ VÝVAR S KAPÁNÍM *

máte taky tak rádi polévky???? Já můžu tedy všechny kromě dršťkové. Bléééé to bych nepozřela :-(

celer
mrkev
petržel
kuřecí maso
květák 
brokolice
bobkový list, černé pepř, nové koření, sůl

špaldová mouka, vejce a sůl - na kapání

já všechnu očištěnou zeleninu hodila do tlakáče, přidala maso, koření a vařila cca hodinu.
Mezitím jsem si udělala kapání. Já připravila manžel ručně zpracovával. Těsto musí být opravdu dosti tuhé aby se pak dalo na struhadle nastrouhat.
Uvařenou zeleninu pak nakrájím i s masem na kousky a přidám kapání a nechám ještě jednou projít varem.


P.S. Kapání si dělám do zásoby, nastrouhané si ho nechám usušit na pečícím papíru a pak už jen vždy stačí šáhnout po hotovém. 


čtvrtek 16. října 2014

* QUICHE S POHANKOU A ŠPENÁTEM *

tak jsem doma měla kopu špenátu a jednu sójovou smetanu. Gnocchi jsme měli nedávno tak jsem šla do guiche. Navíc jsem ve zdravé výživě koupila poprvé, ano slyšíte dobře poprvé pohanku :-)
No co. Učím se.

Na těsto
250g hladké pšeničné celozrné mouky
100g másla (Provamel)
Bylinky (pažitka, petrželka, libeček)
1 lžička soli
Hrst slunečnicových semínek

Na náplň
250g uvařené pohanky
Špenát
1 smetana Provamel
1 stroužek česneku
Sůl, muškátový oříšek

Všechny ingredience na těsto smíchejte a pořádně ručně zpracujte. Těsto dejte alespoň na půl hod. odpočinout.
Uvařenou pohanku smíchejte se spařených a nadrobno nakrájeným špenátem  a ostatními přísadami.


Těsto vyválejte na vále.


 Vyložte jím pečící formu i včetně boků.

 Na těsto nalijte náplň a pečte na 170-180st cca 40min





* POHANKOVÁ KAŠE KTERÁ ZAHŘEJE *

pohanku jsem měla uvařenou již z předchozího dne. Uvařila jsem jí hodně a tak zbylo. Dostalo i mládě k obědu se špenátem a kuřecím.
A zbylo i pro mě na snídani. Takže jsem si mohla přispat o chvíli dýl.


Pohanku jsem si ještě na cca 5min povařila v mléce a přidala lžičku medu. Uvařenou kaši jsem dala do misky, přidala čtvereček čokošky, vlašské ořechy, skořici a dozdobila hroznovým vínem.


středa 15. října 2014

úterý 14. října 2014

Váš názor mě zajímá

Ahoj "MOJI" blog jsem si založila poprvé a nejsem v tom nějak moc sběhlá. Tak by mě zajímal Váš názor. Co by jste na stránkách uvítali, co změnili, zda jsou pro Vás přehledné. Prostě cokoliv Vás napadne. Budu ráda za jakýkoliv příspěvek. Díky Veu

* PODZIMNÍ KOLÁČ PLNÝ PŘEKVAPENÍ *

dnes mám dýňový den. Už dlouho se tu na mě smála jedna veliká dýně. A polévku z ní jsme teď měli snad každý týden. Né že by mi to nějak vadilo, ale manža by asi nebyl nadšenej.
Takže když nechtěl polévku musel alespoň dýni nakrájet na kostičky :-) Pak už jsem to šoupla sdo trouby na 200st cca na hodinku.

Dýně opravdu bylo hodně, tak z jedné části jsem udělala dýňové gnocchi a z druhé části tento koláč.

Ingredience

1 šálek špaldové mouky
3/4 šálku celozrnné pšeničné mouky
vrchovatá lžíce pečícího prášku bez fosfátů
6 lžic sirupu (javorový, agáve, rýžový)
lžíce perníkového koření
hrnek mléka (mandlové, kokosové)
4 lžíce oleje
velká hrst rozinek a brusinek předem spařených
hrst posekaných ořechů
citronová šťáva
špetka soli
3 mrkve najemno nastrouhané
asi miska uvařené dýně
2 jablka nastrouhané




1 odtučněný tvaroh (pro vegany tofu tvaroh)
3 lžíce javorového sirupu
hrst namletých vlašských ořechů
citronová šťáva a kůra


Postup:
Rozehřejeme troubu na 170°C. Dýni rozmačkáme a smícháme dohromady se všemi ostatními ingrediencemi, je jedno v jakém pořadí. Vypracujeme poměrně řídké těsto, které vlijeme do formy (cca 26cm). 



Pečeme asi 50 minut- ke konci hlídáme, aby se povrch nespálil. Vyndáme a necháme vychladit. 

Když je koláč studený a tuhý, smícháme tvaroh se sirupem a citr. šťávou a kůrou a ořechy a pomažeme povrch. Ještě jsem na tvaroh nastrouhala kostičku čokolády a posypala oříška a dala přes noc vychladit do lednice.





pondělí 13. října 2014

* CHIA PUDING *

Na chia semínka jsem taky došla při cestě za poznáváním zdravých věcí. Nejlepší jsou namočené a smícháné s ovocem. 
CHia semínka nebo-li šalvěj hispánská. Semínka na sebe vážou rychle vodu a jsou schopny svůj obejm zvětšit až 12x. Vznikne tak gel. Semínka sama o sobě nemají žádnou chuť, proto se mohou přidat do jakéhokoliv pokrmu

chia semínka 3 lžíce
mléko
banán
vločky
karob
bílý jogurt
oříšky a čokoládu

chia semínka si přes noc namočíme (já do mandlového mléka), ráno scedíme a zůstane nám jen rosolovitá hmota. Tu smícháme s karobem a dáme na dno misky, přidáme banán, žitné vločky. Zalejeme bio bílým jogurtem a ozdobíme zbytkem banánu a já dala ještě vlašské oříšky a čokošku. Kdo chce může zakápnou javorovým sirupem. 
Neskutečná lahoda.